14 Tem 2012

Meydan Okuyan Adam


Olimpiyat ateşiyle ilgili yazımı hazırlarken yaptığım araştırmada 1936 Berlin Olimpiyatlarının, başka bir açıdan daha önemli olduğunu gördüm. Bu önem şuradan gelmekteydi.

1936’da Berlin de düzenlenen oyunlar sırasında Almanya’da iktidarda Nazi Partisi bulunmaktaydı. Onların üstün ırk söylemleri arasında Yahudilere olduğu kadar zencilere de ırkçılık yapılmaktaydı. Siyahî  insanlar, sadece ten renklerinden dolayı alt sınıf olarak görülüyor ve aşağılanıyorlardı.

İşte bu ortamda, Amerika birleşik devletleri Jesse Owens adlı siyahî  bir sporcu olimpiyatlarda boy gösteriyordu.

Sadece yarışmakla kalmayacak, aynı zamanda efsane olacaktı. Yarışmalara katıldığında 23 yaşında olan bu genç, tarihin gördüğü en acımasız ırkçı lider Adolf Hitlerin önünde hem de 25 yıl boyunca kimsenin kıramayacağı bir rekorla 10,2 saniyede 100 metreyi koşarak sadece bir yarışta birinci olmuyor aynı zamanda bir efsane haline geliyordu. Aynı oyunlarda 200 metre, 4x100 metre ve uzun atlamada birinci olmayı başararak 4 altın madalyayı kazanmış olacaktı.
Jesse müthiş çıkışlarından birini yaparken

Onun bu başarısı Adolf Hitler ve onun ırkçı teorilerini tarihin çöp sepetine göndermeye yetiyordu. 100 Metrede büyük bir başarı göstermiş olan Jesse Owens’a madalyasını takmamak için Hitler'in tribünleri terk ettiği iddaa edilir.

Ancak bu ırkçı ayrıma sadece Nazi Almanya’sında değil. Amerika Birleşik Devletlerinde de maruz kalmıştır. O dönem ABD başkanı olan Roosvelt olimpiyat şampiyonu olarak kendisini Beyaz Saray’a davet ederek kutlamamış. Bunun içinde seçim gezisini neden göstermiştir. Ta ki 1960'lı yıllarda ABD’de siyahlara yönelik ayrımcı politikalar giderilene kadar pek çok alanda bu sorunla karşılamış olan sporcu, yılmadan mücadelesine devam etmiştir.

Aktif sporculuğu bitirdikten sonra Birleşmiş Milletler çatısı altında özelikle uzak doğu ve Hindistan’da iyi niyet elçisi olarak çalışmıştır.

Çarpıcı bir portreyi elimden geldiğince, kısa bir şekilde paylaştım. Hikâyenin devamı ile ilgilenenler internetten pek çok kaynağa ulaşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder