9 Eki 2013

Yeni Bir “SEN” Yarat !



Sağlıklı yaşam herşeyden önce gelir. Lafta kalmaması gereken en önemli öğreti bu olsa gerek. Zayıflamak ya da kilo almak istiyorsunuz ama bir türlü karar veremiyorsunuz, ya da sürekli yarına ertelediğiniz sağlık sorunlarınız sizi giderek daha fazla rahatsız ediyor  ama bir şeyler yapmayı sürekli erteliyorsunuz... Bir yerden başlamak gerekmiyor mu? Ne dersiniz?

Nerden başlamanız gerektiğini biz söyleyelim bu durumda;

Önce sizi disipline sokacak bir spor salonu bulmayla işe başlayın, çünkü kendi başınıza yapacağınız spor yeterince disiplinli olmayacaktır.

Peki hangi spor salonunu nasıl seçeceğimize  nasıl karar vereceğiz?

1. Seçeceğimiz salon işimize veya evimize  YAKIN olmalı…  İşe giderken, iş çıkışında ya da eve dönerken yolumuzun üstünde olması ve ulaşımı mümkün olduğunca kolay olmalı…

2. Yine seçeceğimiz salonun açılış ve kapanış saatlerinin mesai saatlerimize uygun olması gerekir.

3. Son olarak seçeceğimiz salonun ödemesi bütçemize uygun olmalı… Zamanla bizi zorlama ihtimali olan  bir bütçe  bizi hedefimizden (salondan) uzaklaştırabilir.


Bu 3 Temel maddeyi uygulayıp bize en uygun fitness salonunu seçtikten sonra gideceğimiz fitness salonunun iç dinamikleri ve genel özellikleri bir sonraki önemli konu olacaktır.

DİNAMİKLER

1.  Bizi karşılayan ekibin bize enerji ( Çalışma azmi) verip,  içeri girdiğimiz andan itibaren güvenle antrenman yapacağımız duygusunu vermelidir.
2. Fitness salonunun  hijyenik olması  ve temizliği çok önemlidir.( salon, duş, wc, havuz ,sauna, hamam, vs… ) Ayrıca; kötü kokan bir salonda hiç kimse çalışmak istemeyeceği için havalandırma sisteminin bir salona uygun yapılmış olması gerekir.
3.Antrenörlerin diplomaları olması haricinde,( aslında en önemli konu belgeli hocalarla çalışmaktır)   güler yüzlü, gerçekten ilgili ve bilgi sahibi olduklarından emin olmamız gerekir.
4.Yeteri kadar Fitness ekipmanı  olmalıdır.. ( salondaki ekipmanların son model oluşu ve çokluğu değil, maksimum faydalı ekipman olması ve sorunsuz olması da çok önemlidir ) ( elbette sizin için yazılan programlarında o ekipmanlara uygun ve doğru programlar olması gerekir) ya da size uygun studio dersleri olmalıdır.

( Salonun düzeni, makinelerin son model olması bizi yanıltmasın. Bilgisizce hazırlanmış bir program spor hayatımızın sonu olabilir… Antrenörler   iyi ise ekipman kullanmadan bile sizi en iyi şekilde istediğiniz forma ulaştırabilirler. )

Evet  Kriterlerimize uygun Fitness salonunu seçtiğimize göre artık sağlıklı bir yaşam için egzersize başlayabiliriz.

-Peki güne enerjik başlamamız içinde iyi bir sabah kahvaltısı yapmaya ne dersiniz?  

Çünkü sağlıklı bir beden için spor yapmak ne kadar önemliyse tüketeceğimiz yiyecekler de o denli önemlidir ve en önemli öğün de “kahvaltı” dır.

Sabah kahvaltısına bol proteinli bir kahvaltı ile başlamamız gün içerisinde sizi daha tok tutacak ve bir sonraki öğünüzde gereksiz kaloriler içeren besinler tüketmenizi engelleyecektir.

 Protein oranı yüksek bir örnek bir kahvaltı   ;

SEBZELİ OMLET


  • 1 tam yumurta,  2 yumurta beyazı ( Erkekler  1 tam 4 beyaz )
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • yarım patlıcan ve kabak
  • 3 adet orta boy mantar
  • 1 tutam karabiber (2gr)
  • 1 tutam kırmızı biber(2gr)
  • 1 tutam tuz (2gr)
  • tuzsuz lor peyniri 50gr

YAPILIŞI

İlk önce  sebze çeşitliliği olsun diye  küp küp doğradığımız patlıcanları, kabakları ve mantarları yağsız tavaya atıp biraz su ekleyerek pişirmeye başlayım. Pişmeye yakın kırmızı ve yeşil biberleri ince ince doğrayıp tuz, karabiber, kırmızı biber ilave edip ateşin altını kısalım…
Sebzelerin yavaşça sularını bırakıp kendi sularında pişmelerine  yakın ateşin ısısını yükselterek,  sebzelerin sularının çekilmesini sağlayalım ve hazırladığımız bu karışımı, bir kenara alarak yumurtalarımızı derince bir kaba kırarak iyice çırpalım ve önceden ısıttığımız yağsız tavamıza dökelim bu arada ocağın altı harlı ateş  olmalıdır.
Omletimizin altını kontrol ederek piştiğini anladığımızda ocağın altını kısıp önceden hazırladığımız içi ve lor peynirini omletimizin yarı kısmına koyarak, omletimizin boşta kalan kısmını silikon bir spatula ile malzemelerinin üstünü kapatalım,  kısık ateşte yumurtalar sululuğunu biraz daha kaybedene kadar pişirip servis tabağına alalım.

Kahvaltımız nerdeyse hazır
Yanında 1 dilim tam buğday ekmeği, salatalık, maydanoz ve zevkinize bağlı olarak şekersiz çay, kahve veya bitki çayı ile kahvaltımızı yaparak güne zinde, formda başlamak ve günün kalanını iyi geçirmek için doğru bir başlangıç yapmış oluyoruz.

Şimdilik güne enerjik başlamak adına basit ama vücudumuz ve sağlığımız için önemli olan bir kahvaltı örneği vermiş  olduk…

 Sırada yeni kahvaltı çeşitleri, gün içinde  tüketmemiz gereken yemek çeşitlerli de gelecek.
Ayrıca; hangi ölçüde spor yapmalıyız, günlük kalori ihtiyacımız ve benzeri konulara daha sonraki yazılarımızda değiniyor olacağız, bizi takip etmeye devam edin.

SAĞLIK DOLU GÜNLER dileğiyle...



OSMAN BORA KADEM
Vücut Geliştirme ve Fitness Kıdemli Antrenör
         www.fitsiniz.com editörü










10 yorum:

  1. osman hocam yazılarınız gerçekten bize çok faydalı oluyor. emekleriniz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili antrenorumuzun vermis oldugu bilgiler ve tavsiyeler ozellikle gunumuzde ne denli yanlis uygulamalar ve bilgilendirmeler oldugundan cok onem tasimakta. Kahvalti menusu disiplinli bir sporcu icin gayet tatmin edici ve saglikli kendisine bu guzel bilgiler icin tesekkur ederim. Bol antrenmanli gunler...

    YanıtlaSil
  3. iyi geceler hocam, öncelikle omlet tarifi ve görünüşü çok güzel
    ilk dikkatimi çeken kadınların bir tam yumurta 2 yumurta beyazı erkeklerin ise bir tam yumurta 4 yumurta beyazı oldu
    dediğiniz gibi hocam bir spor salonu istediği kadar güzel şaşalı ve spor aletleride kaliteli olsun iyi bir eğitmen olmadığı takdirde kişi istediği amacına ulaşamıyor bilinçli, kaliteli, eğitimli, doğru bir şekilde yönlendirmesini bilen bir antrönörün olması gerekli ( sizin gibi usta bir antrönör )

    YanıtlaSil
  4. Omlet testten gecti... tarif super hocam tskipteyiz

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. unutmamakta fayda var, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak mutfakta gerçekleşir spor salonun da değil. Form da kalmak için önce beslenme sonra antrenman ve dinlenme rutinlerine uymalıyız.

    Bu yukarı daki sebzeli omlet menusu ile sabah kahvaltımızı eksiksiz tamamlamış oluyoruz. Protein - karbonhidrat ve lif hepsini bir arada alarak dengeli beslenmiş olacaksınız. Sebzeler de ki vitamin ve mineralleri de eklersek günlük ihtiyacımızın bir kısmını da besinler yoluyla almış oluyoruz.. Gerçekten ben kendimde uyguluyorum kahvaltılar da yalnzı ben 10 - 15 yumurta akıyla yapıyorum protein ihtiyacımın cogunlugunu karsılamıs oluyorum yanına da mis gibi sıcak espresso kahve eklerseniz kahvaltınız çok zevkli olacaktır. Sanki diyeceksiniz ki diet yapmak hiç bu kadar güzel olmamıştı... Arada şımartın kendinizi meyvelerle..

    Hocamızın bu güzel menusunu kesinlikle tavsiye ederim çok beğendiğim bir tariftir. Kaliteli antrenman kaliteli beslenme ve kaliteli dinlenme sistemlerini uyguladıktan sonra hayatınıza mükemmelliyet katacaksınız. Osman hocamız son derece profesyonel eğitim almış bu konu da kendini geliştirmiş uzman kıdemli antrenörümüzdür ve elinden geldiğince bizlere yardımcı olabilemek için 7/24 ilgileniyor. Hocam ağzına, düşüncene ve eline sağlık ....

    Sevgi ve Saygılarımla

    2011 Eskişehir Büyükler -175 Klasik Bodybuilding Tr. 7si
    2012 İstanbul Gençler -175 Klasik Bodybuilding Tr. 3.sü

    A.Uluışık............

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. HER ZAMAN Kİ GİBİ HARİKA BİR İŞ KARDEŞİM,, SENDEN FEYZ ALMAK ÇOK GÜZEL,, İYİ Kİ VARSIN,,

    YanıtlaSil
  10. Makale için ellerinize sağlık hocam. Harika bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil