23 Eyl 2013

Sağlıklı Yaşamın İpuçları





Sportive olarak sporla ilgili en doğru ve en faydalı bilgileri sizlerle düzenli olarak paylaşmak istiyoruz. Bu doğrultuda, alanında uzman spor eğitmenleri ve profesyonel sporcularla “Sağlıklı Yaşamın İpuçları” temalı paylaşımlar hazırlamaya başladık. 


İlk misafirimiz, mtsaglikli.com ’un yazarı ve profesyonel spor eğitmeni olan Mahmut Talha Sağlıklı.



Kısaca Mahmut Talha Sağlıklı Kimdir?

1984 doğumluyum. Aktif spor hayatına çocukluk yıllarımda futbol oynarak başladım. Daha sonra da profesyonel olarak güreş sporuna ağırlık verdim. Bu branşta milli sporcu oldum. Sporculuk hayatımın ardından akademik eğitimime Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda devam ettim.

Spor eğitmeni olarak kurumlarda fitness dışında pilates, yoga, tai chi, detoks gibi konularda çalışmalar yaptım. Sağlıklı olan soyadıma uygun olarak yaşıyor ve öğrencilerimi sağlıklı ve formda olmak üzere eğitiyorum.

Sporu, spor bilimlerini ve içinde hareket olan her türlü aktiviteyi benimsediğim hayatımda felsefem; bilenin, bilmeyene borcu vardır düşüncesi ile; tecrübelerimi Türkiye’nin seçkin spor blog sayfası olan www.mtsaglikli.com üzerinden paylaşmaya başladım. 

Bloğumda takipçilerimle spor hareketleri, spor malzemesi rehberi, sağlıklı yaşam, kilo dengeleme ve seyahat notlarımı paylaşmaktayım.


Kısıtlı vakte sahip ve spora zaman ayıramayan kişilere ne önerirsiniz?




Yoğun çalışma saatleri ya da günlük yaşantımızın koşuşturmacası içerisinde zaman bulamamaktan şikâyet ederiz ancak ihtiyacımız olan bu zamanı İngiliz bilim adamları buldu bile. 



Buna göre ortalama 75 yıl (27 bin 375 gün) yaşayan sıradan bir insan, hayatının üçte birinden fazlasını yani 26 yılını uykuda geçiriyor. Diğer yandan 7 yılını da uykuya dalmaya çalışarak harcıyor. Tam 5 ay, bir şeylerden şikâyet ederek ziyan oluyor. Ömrün yaklaşık bir yılı bekleme halinde harcanıyor. Bu sürenin 6 ayı çeşitli kuyruklarda, 27 günü otobüs duraklarında ve 20 haftası da telefonda santral operatörlerinin bağlamasını beklerken harcanıyor.

Bu tabloya göre zamanım yok diyen bir kişinin kendisini yeniden kontrol etmesi ve günde en az yarım saat egzersiz için ayırması gerekir. Bu konuda çok sevdiğim bir söz vardır, mümkünse bunu büyük harflerle yazarak odanıza asın; Egzersiz için zamanı olmadığını düşünenler eninde sonunda hastalıkta geçirecek zaman bulacaklardır.

Haftalık olarak düzenli yürüyüşe devam edilmeli ve stretching olarak bilinen esneme hareketleri ihmal edilmemelidir. Salona gitmek için vakti olmayan kişiler de belli bir birikimin ardından evlerinde rahatlıkla spor yapabilirler.

Kendimize en uygun sporu nasıl seçeriz?

Bu sorunun cevabı yaşımıza, işimize ve çevremize göre farklılık gösterir. Örneğin çok çalışan ama aynı zamanda da spor yapmak isteyen yetişkin bir kişi öncelikle eğlenceli bulacağı sportif aktivitelere yönelmeli böylece yaptığı sporu sevebilir ve uzun vadeli sürdürebilir. Bu spor fitness’ın yanı sıra yüzme, masa tenisi, squash, bisiklet, koşu vb aktivitelerden birisi olabilir.

Gelişim çağındaki bir çocuk ise özellikle yaz spor okullarında sunulan spor branşlarının her birisini denemeli ve sahip olduğu vücut anatomisi, kas yapısı gibi etkenler göz önünde bulundurularak uygun branşa yönlendirilmelidir. Mesela, ülkemizin genç yeteneklerinden Arda Turan’ı bir an için futbolcu olarak değil de çekiç atmada yarışan bir sporcu olarak hayal edin, ayaklarını ve ince zekâsını bu kadar iyi kullanabilen bir yeteneğin harcandığına şahit olursunuz.


Spor yapmak isteyenler için spor malzemelerinin önemi nedir?

Özellikle spora yeni başlayan kişiler için en büyük risk hareketi yanlış yapmak ve olası sakatlıklara davetiye çıkarmaktır. Bu noktada spor malzemeleri devreye girer ve hareket alanımızı sınırlayarak hem doğru şekilde egzersiz yapmamızı hem de gelişmemizi sağlar. Örneğin evinde kendi imkânları ile mekik çekmeye çalışan bir kişi yanlış duruş ve kalkış sebebiyle omurgasını zorlayabilir ancak bu hareketi özel bir mekik aleti ile yaptığında, boynunu, sırtını destekler ve doğrudan karın bölgesini çalıştırmış olur. Bu yüzden spor aletleri bizler için çok önemlidir.  

Doğru yerde doğru malzeme kullanmak da son derece önemlidir. Bir basketbol ayakkabısı ile halı sahada futbol oynamak oldukça zordur. Bu yüzden yoğun olarak yaptığımız aktiviteye uygun spor malzemelerine sahip olmalıyız. 

Evimizde egzersiz yapıyorsak omurgamızı korumak için bir yer minderi, doğa yürüyüşleri için hafif ve zorlu doğa koşullarına karşı dayanıklı bir outdoor (dış mekan) ayakkabısı ya da güçlü kollara sahip olmak için, bir dambıl seti bize yardımcı olacaktır. Araştırma geliştirme birimleri halen daha spor malzemeleri ile sporcuların performansını artırmanın yeni yollarını aramaktadır. Doğru malzeme ile düşündüğünüzden daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Herkese sağlıklı ve sporlu günler diliyorum.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder